Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering heeft verscheidene doelen. Zo kan een levensverzekering dienen om een extra pensioen bij elkaar te sparen, uw (klein) kinderen te laten studeren, of uw nabestaanden financiële steun te geven op het moment dat u te overlijden komt. Daarbij worden ook veel levensverzekeringen afgesloten met andere doelstellingen. Levensverzekeringvergelijken.be zet de verschillende redenen voor het berekenen en afsluiten van een dergelijke verzekering voor u op een rij.

 

Levensverzekering om te beleggen

De afgelopen jaren heeft de spaarrente aan rendement ingeboet. Afgezet tegen de inflatie is het rendement op spaargeld vrijwel te verwaarlozen. Dit is dan ook de reden dat veel Belgen een levensverzekering gebruiken als beleggingsinstrument. Er zijn verschillende beleggingsvormen van toepassing op deze vorm van beleggen:

 

Tak 21 Levensverzekering – staat ook wel bekend onder de naam “spaarverzekering”. Deze vorm van beleggen biedt u als belegger een kapitaalsgarantie. Daarnaast is er ook een gewaarborgd rendement en heeft u de optie om te kiezen voor een jaarlijkse winstdeling.

 

Tak 23 Levensverzekering – een beleggingsvorm die iets meer risico met zich meebrengt. De Tak 23 levensverzekering is veelal gelinkt aan beleggingsfondsen. Een tak 23 verzekering heeft dan ook de potentie om een hoger rendement te genereren dan de tak 21 verzekering. Echter, beleggen middels een Tak 23 verzekering is niet geheel zonder risico. De kans bestaat dat u minder overhoud dan u heeft ingelegd.

 

Levensverzekering voor anderen

Heeft u (klein) kinderen en vindt u het belangrijk dat zij een kapitaal hebben na uw overlijden? Dan kunt u een levensverzekering afsluiten om dit kapitaal bij elkaar te sparen. In uw testament geeft u dan aan wie na overlijden de begunstigde van het kapitaal wordt. Op die manier kunt u bijvoorbeeld de studie van uw nabestaanden financieren.

 

Bescherming bij overlijden

Een levensverzekering wordt door de meeste mensen afgesloten als bescherming tegen financiële problemen in gevolg van een overlijden. Indien een van beide kostwinnaars tot overlijden komt heeft dit vaak direct gevolgen voor de maandelijkse inkomsten. Het wordt vaak lastiger om alle rekeningen te betalen. De kosten die eerst door twee personen werden gedeeld dienen nu door een enkele persoon te worden betaald. Mensen die zich willen beschermen tegen eventuele financiële problemen kunnen een levensverzekering afsluiten. De verzekeraar verplicht zich bij deze constructie tot het uitbetalen van een afgesproken kapitaal in geval van een sterfgeval.

 

Levensverzekering of schuldsaldoverzekering

Een populaire vorm van een levensverzekering is de schuldsaldoverzekering. Veel kredietverstrekkers stellen het verplicht om een schuldsaldoverzekering af te sluiten indien u een huis koopt. Middels deze verzekering wordt een geleende krediet afgelost aan de kredietgever. Het is dan ook nuttig om een schuldsaldoverzekering af te sluiten.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *